Synishistorik

1956_s

Här är Synsholmens barn och ledare år 1956

Alla barn som varit på Synsholmen finns uppskrivna i vår barnbok. Tittar man många år tillbaka i den så står det antecknat efter varje namn varför just det barnet fick åka på kollo. Till exempel kan det stå “undernärd”, “modern svag” eller “föräldralös”.

Förr var man på gården hela sommaren, vilket var bra eftersom många var fattiga och hade ont om mat hemma. På kollo kunde man äta ordentligt och få nya krafter.
Idag så är man hos oss två veckor. Det beror på att kollo blivit så populärt, och då kan fler få komma till oss. Det tycker vi är jättebra!

Vi hoppas att någon om femtio år kommer att titta på ett kort på ER och fundera över vad ni gjorde på kollo, precis som ni kan tänka på barnen på kortet här till vänster. Undrar vad de gjorde och hur de levde. Och vad de gör idag?

sven2

barnbok

Synsholmens barnbok från 1928

Sven Nilsson var en fiskare som bodde på Kallsö, nära Vänsö. Han har hjälpt Synsholmens barn väldigt många år. Han skjutsade oss i sin fiskebåt till Vänsö.

Det var han som tog hand om kollot på vintern när inte vi är där. Ibland tog han med oss på utflykt också, här på bilden fiskar vi ål. Med ledare och barn åkte vi ibland på sälsafari. Sven kunde locka på sälar med rösten.

Sven har fått medalj av kungen och var bra på allt man behöver kunna i skärgården.

Barrensning_Klastorp_30-taletPå fotografiet till höger ser ni bärrensning på Klastorps kollo på 30-talet.

Klastorp är ett numera nedlagt kollo som ligger på samma ö som Synsholmen. Det sägs att det spökar där.

Från början var Klastorp ett kollo bara för flickor. På baksidan av huset hade de stora frukt-trädgårdar och i ladugården som låg nedanför kollot fanns oxar, höns och andra djur.

Ladugården sprängdes senare, för att den var fallfärdig.

 

1956_juni_sondagsfrukost_synshol50-talet.

Här äter kollobarnen på Synsholmen sin söndagsfrukost. Fotografiet är taget från övervåningen på Synis.

Då fick man två mackor, ett ägg och en tallrik filmjölk.

De fick varje morgon nybakat bröd – en tradition som vi har kvar. Fast vi har frukostbuffé och man får nog lite mer mat nuförtiden.

Om ni kommer till oss i sommar så kan ni titta på fler bilder från kollo förr i tiden.

Indianer
Visst var kollo lite mer uppfostrande förr om åren men det viktigaste var ändå alltid lekandet och kompisarna man fick på sommaren.

Här är en indian-lek med skarpa pilar.

ko

 

 

 

…och för att ha mjölk på bordet var man såklart tvungen att gå upp och mjölka…

När kollot byggdes hade man staket runt huset – inte för att hindra barnen från att rymma, utan för att kossorna inte skulle klampa in i köket. 🙂

 

titta på bilder från kollot